СТАРТОВАН БЕЖИЧНИ СИСТЕМ СИГНАЛИЗАЦИЈЕ НА ПАЛИЛУЛИ
1.06.2011

На раскрсници код Палилулске рампе, председник Градске општине Палилула, проф.др Игор Новаковић, пустио је у рад бежични систем сигнализације који ће у великој мери олакшати саобраћај у овом делу града. Пројекат је дело студената Електронског факултета у Нишу који су овај систем осмислили у оквиру програма „Партнерство за образовање и развој заједнице“, који подржава и финасира компанија „Филип Морис“. Студенти кажу да је било напорно радити на пројекту, нарочито на инсталацији читавог система, који су у последње две недеље спровели у сарадњи са ЈКП „Горица“ и ЕД „Југоисток“. У присуству пројектног тима, ментора пројекта, доцента др Зорана Јовановића, председника Скупштине Градске општине Палилула Милана Ђурђевића, секретара Скупштине Ивана Јовановића, начелника Управе општине Бојана Илића, представника надлежних Управа Града и јавно-комуналних предузећа демонстриран је начин рада овог система.

„На овој раскрсници имамо шест црвених и зелених дисплеја који имају двоструку функцију. У тренутку када воз не пролази показују црвено и зелено светло, односно колико је то траје. На пример, уколико  виде да је црвено више од 30 секунди, возачи могу да искључе своја возила и на тај начин уштеде гориво и учине нешто за животну средину. У тренутку када воз пролази, дисплеј показује колико је остало до проласка воза – објаснио је Валентино Николић, вођа пројектног тима студената. По речима Николића, на околним раскрсницама, код Светониколске цркве у Божидарчевој улици, улици Станоја Бунушевца, код Трга Учитељ Тасе и у улици Војводе Гојка, постављени су бели дисплеји, који се укључују само када воз пролази и показју време за које ће воз да прође. Тако возачи на тим местима, знајући да је на рампи застој, могу да бирају алтернативне правце и на тај начин смање гужву у саобраћају. Поред тога, радило се и на безбедности возова применом ултразвучних сензора, а постављено је 12 говорних аутомата за слепе и слабовиде суграђане. Ово је први бежични систем управљања сигнализацијом у Нишу.

Пројекат је коштао око два милиона динара, а предност оваквог система је то што се може лако демонтирати и поставити негде другде, на пример у случају измештања пруге. Из градске општине Палилула кажу да је ово заиста велики пројекат и за општину и за читав град. “Могу да ову активност, синергију локалне самоуправе и цивилног друштва, издвојим као пример добре праксе и сарадње у региону. Ови студенти су активни грађани у правом смислу. Своје знање и упорност имплементирали су у овај систем, ово је њихов ручни рад, који наравно завршен уз нашу и помоћ надлежних јавних предузећа града. Ја им се искрено захваљујем. Такви људи су потребни нашем граду и морамо их задржати да овде остану – рекао је проф.др Игор Новаковић, председник општине Палилула. Поред градске општине Палилула овај пројекат је завршен уз подршку Управе за комуналне делатности, енергетику и саобраћај, Дирекције за изградњу града Ниша, ЈКП „Горица“-сектор Сигнализација и Градске општине Медијана.